Werkwijze, expertise & portfolio

Wat is het grote verhaal achter losse gebeurtenissen? Die vraag staat centraal in het werk van Gerrit-Jan. Hij houdt van nieuws en heeft zijn sporen verdiend als schrijver van achtergrondverhalen, interviews, beschouwingen en reportages. Ook is hij een uitstekende eindredacteur, met een fijn oog voor inhoud, stijl en detail.

Hij maakt overal in Nederland tal van achtergrondverhalen. Zo schreef hij een sociologische reportage in Emmen toen de voetbalclub in deze Drentse stad tot de eredivisie doordrong. In Nijmegen bezocht hij bedrijfsschool H400, waar volgens onderwijsfilosoof Jan Bransen het onderwijs van de toekomst vorm krijgt. In Twente, bij de Duitse grens, ging hij op pad met een groep mannen en vrouwen die geloven dat in die regio kabouters actief zijn.

Gerrit-Jan is kenner van religie in Nederland, met name de Nederlandse biblebelt, de strook met orthodox-protestantse christenen die loopt van Zeeland tot en met Overijssel. Voor dagblad Trouw maakte hij een reeks cultuurhistorische artikelen over de impact van de reformatie op de Westerse cultuur. Hij reisde daarvoor de hele wereld over, onder meer naar de Verenigde Staten. Eerder bezocht hij gereformeerden in Zuid-Korea.

Hij bespreekt ook boeken in Trouw en Filosofie Magazine. Gerrit-Jan is daarnaast debatleider en programmamaker. In samenwerking met de Universiteit Utrecht organiseerde hij een symposium over de gevaren van religie in de moderne samenleving. Ook sprak hij in debatcentrum De Balie in Amsterdam.  

Hij is docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.