De wereld achter de vijf liefdestalen

Het fenomeen van ‘De vijf liefdestalen’is enorm populair, met miljoenen views op platforms zoals TikTok en Instagram. Het concept is al meer dan 35 jaar geleden bedacht door de conservatieve Amerikaanse dominee Gary Chapman.

Voor dagblad Trouw schreef ik een profiel over deze Chapman

Meer dan vijfendertig jaar geleden, Chapman was de vijftig toen al gepasseerd, begon hij zijn baan als voorganger te combineren met christelijk relatieadvies. Zo kwamen ook de vijf liefdestalen in beeld.

Er bestaat inmiddels een wildgroei aan boeken, testen, websites, radioprogramma’s, cursussen en apps rond de vijf talen van de liefde. Vaak zijn ze ontdaan van christelijke verwijzingen en jargon. 

Minder bekend is dat de ideeën over de vijf liefdestalen gebaseerd zijn op door-en-door christelijke opvattingen. Wie de opvattingen van dominee-relatietherapeut Chapman beluistert, hoort een diep-conservatief geluid.

In conservatief-christelijk Amerika is Gary Chapman een grootheid als het aankomt op relaties. Zo is hij een vaste gast bij tv-programma’s van Focus on the Family, een grote fundamentalistisch christelijke organisatie die al decennia verkondigt dat ‘christelijke waarden’ onder druk staan door zaken als gelijkheid tussen man en vrouw en een gelijkwaardige behandeling van lhbtiq+’ers.

Op Moody Radio, onderdeel van het ‘bijbels-orthodoxe’ instituut waar Chapman ooit theologie studeerde, heeft hij al jaren zijn eigen programma, Building relationships. In de uitzendingen, die allemaal op internet te beluisteren zijn, omschrijft dominee Chapman het huwelijk als iets heiligs, als ‘Gods ontwerp’ zelfs. Hij verkondigt dat moeders een ‘heilige rol’ binnen het gezin hebben. In de uitzendingen is ook te horen hoe Chapman liefdesrelaties tussen mensen van hetzelfde geslacht afschildert als ongezond, zondig en zeer problematisch.