Selectie recente journalistiek

De wereld achter de vijf liefdestalen

Het fenomeen van ‘De vijf liefdestalen’is enorm populair, met miljoenen views op platforms zoals TikTok en Instagram. Het concept is al meer dan 35 jaar geleden bedacht door de conservatieve Amerikaanse dominee Gary Chapman.

Voor dagblad Trouw schreef ik een profiel over deze Chapman

Meer dan vijfendertig jaar geleden, Chapman was de vijftig toen al gepasseerd, begon hij zijn baan als voorganger te combineren met christelijk relatieadvies. Zo kwamen ook de vijf liefdestalen in beeld.

Er bestaat inmiddels een wildgroei aan boeken, testen, websites, radioprogramma’s, cursussen en apps rond de vijf talen van de liefde. Vaak zijn ze ontdaan van christelijke verwijzingen en jargon. 

Minder bekend is dat de ideeën over de vijf liefdestalen gebaseerd zijn op door-en-door christelijke opvattingen. Wie de opvattingen van dominee-relatietherapeut Chapman beluistert, hoort een diep-conservatief geluid.

In conservatief-christelijk Amerika is Gary Chapman een grootheid als het aankomt op relaties. Zo is hij een vaste gast bij tv-programma’s van Focus on the Family, een grote fundamentalistisch christelijke organisatie die al decennia verkondigt dat ‘christelijke waarden’ onder druk staan door zaken als gelijkheid tussen man en vrouw en een gelijkwaardige behandeling van lhbtiq+’ers.

Op Moody Radio, onderdeel van het ‘bijbels-orthodoxe’ instituut waar Chapman ooit theologie studeerde, heeft hij al jaren zijn eigen programma, Building relationships. In de uitzendingen, die allemaal op internet te beluisteren zijn, omschrijft dominee Chapman het huwelijk als iets heiligs, als ‘Gods ontwerp’ zelfs. Hij verkondigt dat moeders een ‘heilige rol’ binnen het gezin hebben. In de uitzendingen is ook te horen hoe Chapman liefdesrelaties tussen mensen van hetzelfde geslacht afschildert als ongezond, zondig en zeer problematisch.

De bevolking van Nederland verandert snel. Zo zal het aantal arbeidsimmigranten de komende jaren toenemen als gevolg van de vergrijzing. Dit heeft ook gevolgen voor het Nederlandse wij-gevoel. Voor Nemo Kennislink spreek ik wetenschappers over de toekomst van de Nederlandse identiteit.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/nederlands-zelfbeeld-is-niet-gebaseerd-op-realisme/

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/nederlands-zelfbeeld-is-niet-gebaseerd-op-realisme/

Waarom liet een Utrechtse vrouw zich 57 jaar vrijwilliger opsluiten?

Voor Trouw interviewde ik schrijver-predikant Frans Willem Verbaas. Hij schreef een roman over Suster Bertken, die zich rond 1500 liet inmetstelen in een kerk. Met Frans Willem bekeek ik wat er over is van haar voormalige woonplek.

‘Frans Willem Verbaas haalt een boekje uit zijn lederen aktetas. Het blijkt een bundel met het complete dichtwerk van de zuster, van wie bekend was dat zij niets anders dan een ruwharen mantel droeg. Een paar passanten blijven staan luisteren als de eerste zinnen uit de mond van Verbaas rollen.

“De liefde staat, de liefde gaat. De liefde zingt, de liefde springt”, begint de predikant. “Je zou denken dat ze somber was in haar kluis, maar dat was allerminst het geval.” Een windvlaag trekt door de straat. Verbaas huivert: “Zelfs in deze temperaturen liep zij op blote voeten. Ze weigerde schoenen te dragen.”

lees hier het hele artikel: https://ap.lc/IxnKj.

Dit is de toekomst: huizen van gras en hennep

Over niet al te lange tijd gebruiken we vlas, olifantsgras en hennep in de bouw, zo is de verwachting. Voor NEMO sprak ik met de broers Wout de Wit en Luc de Wit. Met een aantal BouwBoeren oogstten ze onlangs proefvelden met deze gewassen. Met de oogst kunnen ze achttien huizen isoleren. Wat kunnen we leren van hun eerste ervaringen?

“Het is een toekómstig verdienmodel. Nu levert het nog te weinig op voor de boer. De boeren die met deze pilot meedoen, doen dat met kleine stukjes grond van drie tot acht hectare, omdat ze vooraan in de rij willen staan”, aldus Luc.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/verbouwen-voor-de-bouw/

Interview Hartmut Rosa

De verkiezingswinst van de PVV in november 2023 is een poging om controle terug te krijgen, denkt de Duitse socioloog Hartmut Rosa. Voor dagblad Trouw sprak ik met hem over het succes van rechts-populistische partijen elders in Europa.

Het gevoel ‘dat dit niet lang meer goed kan gaan’ is volgens hem de maatschappelijke grondstemming geworden. Of het nu gaat over klimaat, politiek of economie. Tegelijkertijd is een gezamenlijk hoger doel uit het zicht verdwenen. In ‘razende stilstand’ drijven wij onszelf voort.

“De belofte van democratie is invloed, maar de reële ervaring is vaak een andere. Welke invloed hebben jij en ik bijvoorbeeld op het beleid van de EU? Door dat gevoel van machteloosheid, niet gehoord worden, verandert de politieke cultuur.”

Lees hier het hele interview: https://www.trouw.nl/religie-filosofie/socioloog-hartmut-rosa-weet-wel-waarom-onze-democratie-niet-werkt-zonder-religie~b8b7675d/

Podcast Nemo Kennislink

Sinds kort heeft Nemo Kennislink van NEMO Science Museum een mooie podcast. ‘Oplossing gezocht’ heet-ie en daarin praten Nour Eldín Emara en Robert Visscher over wetenschappelijke en technologische oplossingen voor problemen waar wij allemaal mee te maken hebben.

Met Nour en Robert sprak ik over de nieuwe Utrechtse woonwijk Merwede waar blik niet meer welkom is. De oude Nederlandse steden zijn niet gebouwd voor de grote hoeveelheid wagens die je er nu vindt en slibben steeds meer dicht. Is de autovrije stad de oplossing?

luister op Spotify: https://open.spotify.com/episode/1vgswlk6eY2r6HjgZlpMWK?si=8b1f22d757674078&nd=1

Repo Trouw: Humanisten willen minder denken en meer doen

Het Humanistisch Verbond, van oudsher een club waar vooral én veel én diep wordt nagedacht, slaat een nieuwe weg in. Voor dagblad Trouw nam ik polshoogte in een Amsterdamse loods pal naast het IJ.

Daar luidden de humanisten het begin van de zomer met een heuse ‘seizoensviering’. De daarbij horende rituelen passen in het voornemen van de vereniging om een ander en vooral ook breder publiek aan te boren. Wat op deze zondagochtend gebeurt moet uitgroeien tot iets dat de vereniging zelf tot ‘humanistische spiritualiteit’ heeft gedoopt.

Lees het hele verhaal hier in dagblad Trouw.

Repo: de laatste dominees verlaten theologenstad Kampen

Ruim honderdvijftig jaar was Kampen een domineesbolwerk. Nu vertrekt de laatste theologische universiteit uit de stad.

Wat betekent dit voor de oude Hanzestad, die eerder ook nog een tweede theologische universiteit kende plus een handvol andere academies?

Dagblad Trouw vroeg mij om rondom die vraag een achtergrondreportage te maken. Voor een journalist zijn dit ideale verhalen om te schrijven: aan de hand van een actuele ontwikkeling historische lijnen trekken.

Lees de online editie van dit artikel hier op de site van de krant.