Gevleugelde geschiedenis

Eindelijk! ‘Gevleugelde geschiedenis van Nederland’ ligt in de winkel. Het is een fraaie cultuurgeschiedenis van ons land, verteld aan de hand van vogels. Zo komt de papegaai van Johan de Witt aan bod, lezen we hoe de familie Van der Valk aan het toekan-logo kwam en heeft ook het vogelen al coronahobby een plaats.  

Het is alweer een tijd geleden dat Erik de Bruin van Ambo|Anthos uitgevers, aan mij vroeg om bijdrage te leveren. Een vogelende dominee, dat vond Erik wel wat voor mij: een theoloog die honderd jaar geleden drukker was met vogels dan met haarkloverijen over de juiste interpretatie van de Schrift.

Zodoende schreef ik het hoofdstuk over de hoogleraar theologie Adriaan van Veldhuizen. Hij was een ware apostel van het vogelevangelie. Voor het boek bezocht ik zijn kleinzoon, die nog altijd woont op het landgoed van ‘opa Adri’ in Tynaarlo.  

Schrijven voor dit bijzondere vogelboek leverde mij zoveel plezier op, dat ik halverwege de klus besloot om terug te keren naar de journalistiek. Het werk als woordvoerder, dat ik toen anderhalf jaar deed, bezorgde me maar half zoveel plezier. Inmiddels tik ik de vingers weer blauw. Zo kan schrijven dus een levensveranderende activiteit zijn.  

Ambo|Anthos uitgevers heeft er werk van gemaakt: ingenaaide katernen, harde kaft, tal van kleurenafbeeldingen, hoogwaardig papier. Een feest om doorheen te bladeren én te lezen. Een ultiem cadeau bovendien.