Nieuwe huizen van gebruikte materialen

Bijna één miljoen woningen moet Nederland er voor 2030 bijbouwen. Een enorme klus, die al jaren zeer, zeer moeizaam verloopt.Is er een oplossing? Ja, bouwen met gebruikte materialen is een manier om de impasse te doorbreken.

Technisch is het allemaal al mogelijk, vertelde lector stedelijke vernieuwing Evert-Jan Velzing aan mij. Alleen lopen we nog niet hard genoeg.

Werkspoorterrein Utrecht, een nieuw café van oude materialen

Om verspilling van grondstoffen te reduceren en uitstoot van stikstof terug te dringen, is circulair bouwen een oplossing, stelt Velzing, die verbonden is aan de Hogeschool Windesheim.

De grondgedachte van circulair bouwen is op een bierviltje uit te schrijven: slimmer ontwerp en hergebruik van bouwgrondstoffen, op welke wijze dan ook, leidt tot een lager verbruik van primaire grondstoffen.

Velzing: “Wie circulair denkt, bouwt zo dat je het liefst al het materiaal op een later moment weer opnieuw kunt gebruiken. Denk aan kozijnen, deuren of hele muurelementen. Het gaat erom dat er zo weinig mogelijk verloren gaat, of dat nu energie is of materiaal.”

Voor de populairwetenschappelijke nieuwssite Nemokennislink ging ik op onderzoek uit. Het artikel is hier te lezen.